Welkom bij
Gilde

Zutphen

0553l0036WAT IS DE STICHTING GILDE ZUTPHEN?

Het woord ‘gilde’ doet denken aan de middeleeuwse gildes. Is Gilde Zutphen zo’n soort vereniging van vaklieden? Inderdaad, maar dan van vakmensen uit allerlei beroepen en helemaal aangepast aan deze tijd.

In de Middeleeuwen werd vakkennis en -kunde doorgegeven van meester en gezel naar leerling. Zo leerde je in die tijd een vak. Pensioen bestond niet. Nu, in 2014 wel. Mensen die in deze tijd meester in hun vak geworden zijn, gaan tegenwoordig gemiddeld al op hun 62e met pensioen. In deze tijd worden mensen vaak ook al op een veel jongere leeftijd ontslagen bij reorganisaties en vinden dan moeilijk weer een betaalde baan.

Dat is het heden, maar veel mensen die definitief, of tijdelijk niet meer werken houden veel van hun vak en willen hun vakkennis en ervaring graag door blijven geven aan anderen. Maar we hebben ook meesters in hun vak die gewoon werken en naast hun betaalde baan als vrijwilliger voor het Gilde een activiteit verzorgen. Dat soort meesters en gezellen komt u tegen bij Gilde Zutphen. Vakmensen uit allerlei beroepen die graag bereid zijn om u vrijwillig, zonder vergoeding te helpen of te leren wat zij weten en kunnen.

De stichting Gilde Zutphen regelt voor ze dat ze dat kunnen doen. Wij verzorgen de publiciteit, stellen groepen samen, doen de administratie, huren een zaaltje als dat nodig is, etc.

We zijn een unieke vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk die op die manier al sinds 1993 allerlei activiteiten organiseert voor iedereen in Zutphen en omgeving.

Zie ook de nieuwe ‘Informatiefolder voorjaar 2014


WAT KUN JE ALLEMAAL DOEN BIJ GILDE ZUTPHEN?

Iets leren in een ontspannen sfeer
U kunt allereerst inschrijven op een hele serie leerzame activiteiten waarbij u allerlei kennis en vaardigheden kunt opdoen zoals:

  • een buitenlandse taal leren spreken en schrijven
  • creatieve vaardigheden (schilderen, aquarelleren, tekenen, kalligraferen, e.d.)
  • een muziekinstrument leren bespelen (gitaar, saxofoon, klarinet)
  • samen een museum bezoeken of samen boeken lezen (leeskring)
  • aan een studie-activiteit meedoen (bijv. filosofie, of wiskunde voor ouders en grootouders)
  • een hobby beoefenen (kleding maken, koken, bierbrouwen, etc.)
  • ontspannen met yoga, of intuïtieve massage
  • kennismaken met mindfulness


Klik hier voor een alfabetisch overzicht van alle activiteiten.

Geen tentamens, examens, of scripties
We zijn geen officieel opleidingsinstituut en we kennen bij het Gilde dus geen tentamens, of examens. U hoeft ook nooit scripties of reflectieverslagen te schrijven. We kennen bij het Gilde ook geen diploma’s of getuigschriften. Als het gaat om kennis en vaardigheden ligt de nadruk steeds op het deelnemen aan een leerzame activiteit in een ontspannen sfeer.

Advies- en coachingsactiviteiten
U kunt bij Gilde Zutphen advies of persoonlijke begeleiding krijgen op vele gebieden, variërend van hulp voor anderstaligen bij het leren van de Nederlandse taal (het project TAALCOACH), het coachen van leerlingen met leerproblemen (het project COACH4YOU), tuinarchitectuur, beleggen, een eigen zaak beginnen, lange buitenlandse fietstochten maken, etc.

Stadswandelingen
Het Stadswandelgilde verzorgt stadswandelingen o.l.v. een stadsgids. Dan kan zelfs op maat. U bepaalt dan zelf de dag, de tijd en het thema van de stadswandeling. (Reserveren via tel. 0575 – 527099).

Wandelen en fietsen
U kunt wandelen en fietsen in diverse vaste groepen die zelf bepalen wanneer ze op pad gaan, of meedoen aan per keer uitgezette fietstochten o.l.v. een fietsgids.

Gildelezingen
We organiseren regelmatig Gildelezingen waarbij een deskundige inleider u op een middag van alles vertelt over een onderwerp dat hem bijzonder interesseert. Klik hier voor het programma ‘Gildelezingen voorjaar 2014′.

Laatste nieuws

De Voorjaarsfolder 2014 is uit

Zoals altijd ontvangen alle donateurs + deelnemers elk voor- en najaar een kort overzicht van alle Gilde-activiteiten + de Gildelezingen. Als u deze folder ook wilt hebben kunt u deze downloaden door hier op Folder voorjaar 2014 te klikken.
| lees meer

Workshop sociale media groot succes

Senioren snuffelen aan sociale media Het Gilde Zutphen verzorgt ‘rijlessen’ voor senioren op de digitale snelweg. Met succes, want er is inmiddels een wachtlijst. Door Wilrike ter Meulen ZUTPHEN - Hoe maak je een twit­teraccount aan? En wat kun je er vervolgens mee? En nog moeilij­ker, zo blijkt, hoe kom je er weer vanaf als je je wachtwoord…
| lees meer

Coach4You zoekt nieuwe coaches

Naar het Voortgezet Onderwijs De overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs, de “grote school”, is voor veel kinderen een hele stap. Het project Coach4You van Gilde Zutphen begeleidt kinderen daarbij als hun ouders ze niet voldoende steun kunnen geven. Bijvoorbeeld als het kind extra hulp nodig heeft bij zijn studieaanpak, sociaal minder vaardig is…
| lees meer

Vacatures Spaans en hout bewerken

Vacature Spaans Gilde Zutphen heeft twee aanbieders voor Spaans. Door het grote aantal aanvragen hebben deze aanbieders niet iedereen kunnen helpen. Daarom zijn wij op zoek naar een extra aanbieder die met een kleine groep wil beginnen. Als u graag meer informatie wilt of al direct wil besluiten om les te geven in Spaans, neem…
| lees meer

Samenwerking Gilde + Bibliotheek + Het Plein

Op 12 september jl. ondertekenden Hans Derksen (voorzitter Gilde Zutphen), wethouder Wilma Heesen (bestuurder van Het Plein) en Gerard Huis in ’t Veld (directeur Graafschap Bibliotheken) de overeenkomst voor meer samenwerking bij taaltraining. Dat gebeurde aan het slot van de bijeenkomst Laaggeletterdheid, tijdens de nationale week van de alfabetisering.  Gilde Zutphen, Graafschap Bibliotheken en Het…
| lees meer

Modellen gezocht

De groep Portrettekenen is steeds op zoek naar mensen die bereid zijn om een keer als model te zitten. De bijeenkomsten van de groep zijn op dinsdagmorgen van 10.00-12.00 uur in De Hoven. U kunt zich aanmelden bij dhr. C. Mariën, tel. 0575-545439
| lees meer